Pavana Caitanya Prabhu, jak uwazam bardzo fajnie napisal slow kilka
w odp. na Twoje pytanie
Wazna czescia procesu gotowania dla Krsna jest czystosc zew/wew
oraz sama swiadomosci kucharza, ktory winien byc swiadomy, ze gotuje
dla zadowolenia Sri Krsny.
Mozna powiedziec, ze jest to pewnego rodzaju podstawa.
Swiadomosc tego co lubi Krsna tez jest istotna.
Krsna jest osoba wiec ma tez swoj gust
Gotowanie dla Krsna to rowniez wlasnie bycie swiadomym
tego, ze On jest osoba - czyli bycie swiadomym tego, co tak naprwde
najbardziej lubi.
Oczywiscie, ktos moze argumentowac, ze Krsna spoglada na nasze
oddanie - to fakt - lecz sa pewne rzeczy do jedzenia sprawiajace
Mu najwiecej radosci; Sri Caitanya Cartamrita jest kopalnia wiedzy
na ten temat oraz 10 Canto Srimad Bhagavatam.
I tak naprawde to co napisalem powyzej jest bardziej istotne
anizeli sam tzw rytulal.
Rutulal moze wykonac w ten czy inny sposob; mam na mysli
to ze mozna sie tego nauczyc na pamiec. Bylem pujarim w Polsce
Indiach i Niemczech w swiatyniach ISKCON'u. Wiem jak to jest.
Wykonujac czesci rytulalu mozna popasc w rutyne, czyli zatracic
swiadomosc tego po co tak naprawde to robie i dla czyjego zadowolenia.
Nie mniej jednak jesli Krsna dal wiedze na temat rytualu rowniez
nalezy to wykorzystac; tz naczynka dla Krsny, dzwonek, mantry itd itd.
To tak pare slow, ktore mam nadzieje, ze choc po czesci Cie zadowola
Pozdrawiam!
Hare Krsna!