Teraz jest 29 mar 2024, o 00:12


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pieczywo na śniadanie
PostNapisane: 25 gru 2006, o 13:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2006, o 15:28
Posty: 69
Bajgle
Najlepiej smakują rano, prosto z piekarnika

Składniki
2 szklanki mąki, 100 ml letniej wody, 15 g drożdży, łyżka oleju, 20 g cukru pudru, 1 łyżeczka soli

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut ( pod przykryciem)
Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich bajgle. Dziurka powinna być dość duża, gdyż ciasto będzie jeszcze rosnąć.
Uformowane bajgle gotujemy ok. 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę.

Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut.


*************************************************************************

Włoskie chlebki oliwkowe


Składniki
500 g mąki, 20 g drożdży, 200 ml mleka, 50 ml wody, 50 ml oliwy extra vergine, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka cukru, 30 czarnych oliwek

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Mleko wymieszaj z wodą, cukrem i drożdżami, wlej do mąki, dodaj czarnuszkę i oregano, zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu wlej oliwę i jeszcze raz zagnieć na gładkie, lśniące ciasto. 16 oliwek odłóż, resztę posiekaj i dodaj do ciasta.
Ciasto uformuj w 4 kule, spłaszcz je starannie i ułóż na blasze, zostaw przykryte jeszcze na 20-30 min. do wyrośnięcia. Chlebki natnij na krzyż i posyp mąką.

Pozostałe 16 oliwek przekrój wzdłuż na połówki. W każdą ćwiartkę chlebka wciskaj po 2 połówki oliwek w małe, zrobione nożem nacięcia. Piecz chlebki w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i uzyskania ładnej skórki.
Podawaj jeszcze ciepłe np. do sałatek i wędzonego sera.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ]  Moderatorzy: Baladeva, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL