Teraz jest 28 mar 2024, o 15:20


Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: po prostu... S'malec wegetariański
PostNapisane: 25 gru 2006, o 13:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2006, o 15:28
Posty: 69
****************************************************************************
Smalec wegetariański

25 dkg granulatu sojowego, 4 jabłka, 3 kostki „Planty”, 1 szkl. oleju słonecznikowego, dolna połowa kapusty pekińskiej, 5 łyżek suszonego majeranku, 1 łyżka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki asofetidy, 1 szkl. wody, 2 łyżeczki soli

Granulat smażymy w dużym garnku na oleju, aż się przyrumieni, wrzucamy przyprawy i poszatkowaną dolną część kapusty i zalewamy wodą. Dusimy, stale mieszając ok. 7 minut.

Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i dusimy do momentu, aż jabłka zmiękną.
Odstawiamy na bok, dodajemy Plantę, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.

Podawajemy do kanapek, z kiszonym ogórkiem.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 25 gru 2006, o 15:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 paź 2006, o 18:25
Posty: 308
Dzięki za Asi za ten smalec!! :)
Przepis bhaktom sie spodobał i na pewno wykorzystamy go na nstępne targi chleba w Jaworze :D
Jeśli masz więcej takich perełek :lol: to wklejaj :idea:


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2006, o 13:09 
Morderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2006, o 17:54
Posty: 1331
Lokalizacja: Księstwo Jaworsko-Świdnickie
Madhu co ty na to :D

_________________
"...jesli chcesz zbudowac statek, nie każ ludziom zbierać drewna, ale obudź w nich tesknotę za Oceanem.."


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2006, o 23:33 
Morderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2006, o 17:54
Posty: 1331
Lokalizacja: Księstwo Jaworsko-Świdnickie
sprowokowałe i mam :D dzis ranio do naszego mieszkania zapukała żona Madhumangala (S'malca wegetariańskiego :) :) Isvari devi dasi i przyniosła nam zgadnij cie co.... :) smalec wegetariański z przepisu Asi kundy, jeszcze nie próbowałem bo dzis ekadasi jutro spróbuje, wyglada Ciekawie :)
Dzieki Isvari!!!! a i jeszcze chcialem powiedziec ze najalepsza pite wegetariańska jaka jadłem to zrobiła własnie Isvari, a poza tym Madhu z Isvari naprawde super gotują, Pozdrawiam jeszce raz dzieki :)

_________________
"...jesli chcesz zbudowac statek, nie każ ludziom zbierać drewna, ale obudź w nich tesknotę za Oceanem.."


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 gru 2006, o 02:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 paź 2006, o 22:57
Posty: 51
Lokalizacja: javara
tak , a ta ich pizza :lol:
lepszej nie jadlem
8)

_________________
...gramatyka to dla mnie zabobony...
http://www.myspace.com/radicalnews


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: ;)
PostNapisane: 2 sty 2007, o 21:43 

Dołączył(a): 26 paź 2006, o 21:10
Posty: 70
Lokalizacja: Kraków
oj, a te babeczki Iśwari :D
no a ten torcik cytrynowy Madanki :lol:
słyszłam ze Jawor zmienia nazwę na "RAJ NA ZIEMI"
TEJ ZIEMI :)

_________________
3xtak


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 sty 2007, o 23:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2006, o 08:33
Posty: 215
Wracając do smalcu - miałem okazję przetestować :) Nadaje się do użytku - skutkiem "ubocznym" takiego smalca-prasada może być jedynie szybszy powrót do świata duchowego ;) Nie wspomnę o większej ilości kilkogramów materialnej powłoki ;) :lol:

_________________
.:rakhe Krsna mare ke mare Krsna rakhe ke:.


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: ;)
PostNapisane: 3 sty 2007, o 11:06 

Dołączył(a): 3 sty 2007, o 11:01
Posty: 18
Indulekha napisał(a):
oj, a te babeczki Iśwari :D
no a ten torcik cytrynowy Madanki :lol:
słyszłam ze Jawor zmienia nazwę na "RAJ NA ZIEMI"
TEJ ZIEMI :)


poproszę prrzepisy ,poproszę
nie będę ukrywać ,że ten dział-od kuchni- mnie tu przygnał


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: ;)
PostNapisane: 3 sty 2007, o 15:37 

Dołączył(a): 14 lis 2006, o 18:54
Posty: 508
lusia napisał(a):
Indulekha napisał(a):
oj, a te babeczki Iśwari :D
no a ten torcik cytrynowy Madanki :lol:
słyszłam ze Jawor zmienia nazwę na "RAJ NA ZIEMI"
TEJ ZIEMI :)


poproszę prrzepisy ,poproszę
nie będę ukrywać ,że ten dział-od kuchni- mnie tu przygnał


ha ha ha ha 3maj się Lusia


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: ;)
PostNapisane: 3 sty 2007, o 18:24 
Morderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2006, o 17:54
Posty: 1331
Lokalizacja: Księstwo Jaworsko-Świdnickie
lusia napisał(a):
Indulekha napisał(a):
oj, a te babeczki Iśwari :D
no a ten torcik cytrynowy Madanki :lol:
słyszłam ze Jawor zmienia nazwę na "RAJ NA ZIEMI"
TEJ ZIEMI :)


poproszę prrzepisy ,poproszę
nie będę ukrywać ,że ten dział-od kuchni- mnie tu przygnał


o własnie dziewczyny nie daj cie sie prosic i jeszcze przepis na pite poprosze :)

_________________
"...jesli chcesz zbudowac statek, nie każ ludziom zbierać drewna, ale obudź w nich tesknotę za Oceanem.."


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: pita - przepis na chleb
PostNapisane: 4 sty 2007, o 14:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2006, o 15:28
Posty: 69

*************************************************************************************


Składniki na ciasto:
2,5 -3 szkl. mąki pszennej,
15 g drożdży,
ok. 1 szkl. ciepłej wody,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli,
3 łyżki oleju.

Drożdże, cukier i pól szklanki mąki wymieszać ze szklanką ciepłej wody, odstawić w cieple na 15 min.

Mąkę i sól przesiać do miski i wlać rozczyn, wymieszać składniki, dodać olej, dobrze wyrobić na blacie - w razie potrzeby dodać wody. ciasto powinno być miękie - jak na pierogi i dać się wygniatać.

Odstawić w ciepłe miejsce na godzine - powinno podwoić objętość, wierzch ciasta posmarować olejem i nakryć ściereczką. Potem wyłożyc na blat i jeszcze troche wyrobić.

Podzielić ciasto na kulki wielkości mandarynki i rozwałkować grubość ok 1cm. Ułożyć na ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na pól godziny do podrośnięcia, potem delikatnie posmarować wodą - dzięki temu pozostana białe i delikatne.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C i nagrzać w nim blachy do pieczenia. Wyjąć szybko blachy - by nie wychłodzic piekarnika. Układać placki na gorącej blasze w odstępach 2cm, wstawić do piekarnika, piec około 10 min. Po upieczeniu zawinąć w folię aluminową lub pergamin, aby chlebki zmiękły.
Można zamrażać, a potem podgrzewać w gorącym piekarniku - będą smakować jak świeżo upieczone.


*************************************************************************************


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: pita - przepis na chleb
PostNapisane: 6 sty 2007, o 11:55 

Dołączył(a): 3 sty 2007, o 11:01
Posty: 18
Asikunda napisał(a):

*************************************************************************************


[[color=oSkładniki na ciasto:
range]
*************************************************************************************[/color]


super
a resztę można prosić?


Góra
Offline Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Moderatorzy: Baladeva, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL