Ostatnia wizyta: Teraz jest 9 wrz 2010, o 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kim jest bona fide mistrz duchowy i jak go znalesc?
PostNapisane: 13 mar 2010, o 08:44 

murali-dhar das napisał(a):
Ciekawe ale niestety nie za bardzo sie rozumiemy.

Murli Prabhu
Powiedz coś więcej o swym pytaniu...
Pytanie Twoje było ogólne i otrzymałeś ogólną odpowiedź....

Jakie masz potrzeby pisząc tu w tym wątku, czy chciałbyś coś powiedzieć co ostatnio Cię nurtuje, proszę postaraj to zrobić nie złoszcząc się, tak byśmy wszyscy mogli odnieść korzyść, jeśli wiesz coś więcej i chcesz nas oświecić bądź cierpliwy,i współczujący, jeśli obdarzysz nas miłością, każdy bez specjalnego wyjaśniania zrozumie to, choć może to zająć troszkę czasu, nie oczekuj iż będziesz autorytetem, jeśli chcesz wskazać na autorytet, pokornie Cię proszę zrób to, autorytetem dla Gaudiya Vaisnavóv są pisma święte, wskazówki sadhu i guru.

Ze swej strony dziękuję Ci za tak bardzo ważne pytanie.

Poniżej są słowa Śrila Prabhupada, które mogą Ci pomóc lepiej zrozumieć ten temat, zakładając oczywiście, że go nie rozumiesz, założenie moje poparte jest faktem, iż nie wiem kim jesteś i nie wiem czy się już znaliśmy wcześniej :)

"W wersie tym Śrila Rupa Goswami mówi, że bhakta powinien być na tyle inteligentny, aby widzieć różnice pomiędzy kanistha-adhikari, madhyama-adhikari i uttama-adhikari. Powinien on również znać swoją pozycję i nie imitować bhakty znajdującego się na wyższej platformie. Śrila Bhaktivinoda Thakura dał pewną praktyczną wskazówkę, że Vaisnava na platformie uttama-adhikari może być rozpoznany po zdolności nawracania upadłych dusz na Vaisnavizm. Nie powinno się przyjmować pozycji mistrza duchowego, dopóki nie osiągnie się platformy uttama-adhikari. Vaisnava będący neofitą czy też Vaisnava usytuowany na środkowej platformie również może przyjmować uczniów, ale tacy uczniowie muszą znajdować się na tej samej platformie, i należy pamiętać, że pod takim niedostatecznym przewodnictwem nie mogą oni uczynić dużego postępu w kierunku ostatecznego celu życia. Dlatego bhakta powinien starać się wybrać na ' swojego mistrza duchowego osobę, która jest uttama-adhikari."

Jest to fragment znaczenia - ostatni akapit - do 5 śloki Upadesamrty, jeśli te słowa zostały Ci objawione i zrozumiałeś co jest tu napisane tzn że nawiązałeś relacje z bona fide Mistrzem Duchowym.

Mistrza Duchowego poznasz po tym, iż odpowie on na każde Twoje pytanie, czasem jednak może się zdarzyć, iż my sami nie wiemy o co mamy zapytać, i dla tego ja bym zapytał Cię w drugą stronę.

Kim jest bona-fide uczeń i gdzie szukać jego towarzystwa, jakie cechy przejawia i jak mogę nauczyć się od niego samemu być bona fide uczniem?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 09:18 

Divya napisał(a):
Kim jest bona-fide uczeń i gdzie szukać jego towarzystwa, jakie cechy przejawia i jak mogę nauczyć się od niego samemu być bona fide uczniem?

Dobre pytanie, które na nieszczęście, praktycznie nigdy nie pojawia się w forumowych dyskusjach. A to chyba dlatego, że lista cech bona-fide ucznia z Hari-bhakti-vilasy, a wymieniona w suplemencie 4 "Pancaratry Pradipy" jest tak wymagająca, że większość z nas, włączając w to pytających o bona fide guru, nie powinna była być w ogóle inicjowana. Ale oczywiście o "nie bona fide mistrzach duchowych w ISKCONie", to sobie można popaplać o każdej porze dnia i nocy, najlepiej na ISKCONowych forach, bo to sprawia największą frajdę, oraz podnosi niskie poczucie własnej wartości, ustanawiając wyższość własnej pozycji po odejściu z ISKCONu, o co głównie chodzi.

W końcu każdy z nas ma jakąś życiową misję. Jeden ma za nią służenie guru, a inny, podkopywanie wiary tego pierwszego w jego misję życiową. A przecież obaj są inicjowani przez bona fide guru. Tak więc, to tylko cechy "bona fide" ucznia szwankują, i to na ich podkreślaniu i analizie powinniśmy się raczej skupiać, a nie na udowadnianiu, że wajsznawa z tej samej generacji co nasz własny guru, nie jest bona fide wajsznawą.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 12:34 
Sponsorzy

Purnaprajna napisał(a):
Divya napisał(a):

Dobre pytanie, które na nieszczęście, praktycznie nigdy nie pojawia się w forumowych dyskusjach. A to chyba dlatego, że lista cech bona-fide ucznia z Hari-bhakti-vilasy, a wymieniona w suplemencie 4 "Pancaratry Pradipy" jest tak wymagająca, że większość z nas, włączając w to pytających o bona fide guru, nie powinna była być w ogóle inicjowana. Ale oczywiście o "nie bona fide mistrzach duchowych w ISKCONie", to sobie można popaplać o każdej porze dnia i nocy, najlepiej na ISKCONowych forach, bo to sprawia największą frajdę, oraz podnosi niskie poczucie własnej wartości, ustanawiając wyższość własnej pozycji po odejściu z ISKCONu, o co głównie chodzi.

W końcu każdy z nas ma jakąś życiową misję. Jeden ma za nią służenie guru, a inny, podkopywanie wiary tego pierwszego w jego misję życiową. A przecież obaj są inicjowani przez bona fide guru. Tak więc, to tylko cechy "bona fide" ucznia szwankują, i to na ich podkreślaniu i analizie powinniśmy się raczej skupiać, a nie na udowadnianiu, że wajsznawa z tej samej generacji co nasz własny guru, nie jest bona fide wajsznawą.

Osobiscie rowniez tutaj wyczuwam w pytaniu motyw,by wkoncu ,poprosic autora tytuowego posta,o to by nas wyprowadzil z ciemnosci i wskazał droge do swiatla.
do jedynego i prawdziwego \guru.
SORRY ALE odpowiedzi w stylu ze Srila prabhupada jest autoryzowanym guru ,nie pomogą kazdemu by zblizyc sie di jego ksiązek i w nim przyjac schronienie.
Srila prabhupada sam w jednym ze swych wykladow jasno powiedzial.....to nie jest tak ze wystarczy przeczytac moje czy innych aczaryow ksiązki,to jest tak ze ja zrozumialem te wiedze poprzez łaske mego guru,wy musicie zrozumiec ją za moim posrednictwem ,a inni zrozumieją j a od was. to jest guru parampara.
Dlatego pokusze sie o bezposrednie slowa ,ze jesli ktos jest np,uczniem ktoregos z autoryzowanych ,przez srila prabhupada ,guru,cz przez G B C . A na te pytania jak to odpowiada ,ze Srila prabhupada jest bona fide guru.TO CHOC JEST TO PRAWDA, mnie ukazuje to swoisty brak wiary we wlasnego mistrza duchowego ,lub obawianie sie ze wielbiciele z innych sang ,rozpoczna skazone chrzescijanska krucjata w nastroju walki,mentalnego gwaltu ,uswiadamianie kim jest ten czy tamten Sri pada......
Podziele sie tutaj swoja osobistą realizacją na ten temat. \przed wczoraj kiedy wielbiłem rano KRYSZNA SALAGRAMMA SILA rozmyslalem o tym czemu jest tak ze wielbiciele z roznych sang tak sie atakują,prosiłem by kryszna pozwolil mi to wszystko zrozumiec. w tym samym czasie wzielem na palec troszke olejku,(KTORY DZIEN WCZESNIEJ PODAROWAL MI TRISAMA PR)by wymasowac boskie cialo \pana,lecz własnie wtedy zamysliłem si nad tym zagadnieniem,wtedy wziełem inny olejek nieswiadomie ,to spowodowało ze oba olejki wymieszaly sie na moim palcu i poczulem strasznie ciezki i mocny zapach.
wtedy tak jakby mnie olsniło. ten olejek(NASTROJ BHAKTI SRILA PRABHUPADA) jest super i ten drugi tez,ale razem to nie to,wiec lojalnosc pomyslałem jest kluczem do tego by zachowac ten najbardziej subtelny i najmocniejszy za razem zapach,bhakti iskcon= PRABHUPADA.DLA MNIE. inne sangi są tez ok,ale nie dla mnie.Srila prabhupada opowiadal kiedys ze czysty bhakta jest jak drzewo sandałowe ,w lesie bambusowym,mimo ze jest jedno,cały las pustych bambusow ,pachnie. TAKI JEST SRILA Prabhupada,taki jest w brew pozorom czysty iskcon.a my jestesmy ciągle jak tepuste bambusy ktore ciągle pocierają sie pod wpływem mentalnego wiatru i stwarzaja zagrozenie pozaru w całym lesie tej juz bolesnej egzystencji. Bądzmy prostolinijni,ale nie chamscy,szczerzy i wytrwali.to zagwarantuje nam sukces i dystans od wzajemnej krytyki. PRABUPADA wszedl w ten swiat jak igła ,a wyszedl jak płog ,nikt temu nie zaprzeczy,badzmy tacy sami.nie tracmy czasu jak to pieknie Purna'ji napisał,na podkopywanie czyjejs wiary,bo smierc zbliza sie z kazdym naszym wdechem i wydechem.JAYA GURUDEV

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 13:56 

Śri Śri Guru Gaurangau jayatah !
Proszę przyjmijcie moje głębokie wyrazy szacunku.

Kedarnath dasa napisał(a):
Książki Śrila Prabhupada zawierają jego instrukcje. Śrila Prabhupada żyje w swoich instrukcjach. Bhaktivinod Thakur powiedział w swoim poemacie o Haridasie Thakurze, że "mylą się ci, którzy myślą, że Waisznawowie umierają. Waisznawowie żyją w dźwięku (swoich instrukcji), i żyjąc, starają się szerzyć duchowe życie". [...]

Tak, Kedaranath Prabhu, masz całkowitą rację. Czyści wajsznawowie żyją w dźwięku, który jest czystą transcendentalną wibracją, śabda-brahma.
Powstaje jednak pytanie, czy my, w naszym uwarunkowanym stanie, jesteśmy w stanie słyszeć tę transcendentalną wibrację w pełni.

Są różnego typu instrukcje. W siastrach i komentarzach aczarjów, które także są siastrami, znajdziemy ogólne instrukcje, ale nadal mogą być one dla nas poufne, czyli tajemnicą (guhyam), bądź też większą tajemnicą, czyli bardziej poufne (param-guhyam), czy też największą tajemnicą, innymi słowy najbardziej poufne (guhyam-uttamam). Chociaż widzimy siastry naszymi oczami, to na tyle, na ile ciągle jeszcze jesteśmy uwarunkowani, rzeczywiste znaczenie tych pism będzie dla nas zakryte, zgodnie z oznajmieniem siastr:

yasya deve parä bhaktir yathä deve tathä gurau
tasyaite kathitä hy arthäh prakäśante mahätmanah (Śvetäśvatara Upanisad 6.23)

Ostateczna konkluzja pism jest objawiona JEDYNIE tym wielkim duszom, które posiadają transcendentalne, czyste oddanie (para-bhakti) dla Śri Bhagavana i takie samo, niezachwiane oddanie dla Śri Gurudeva.

Powstaje zatem pytanie:

Kto znas jest tego typu osobą ?

Purnaprajna Prabhu w swym poście, w tym wątku, trafnie przedstawił punkt BONA FIDE UCZNIA. W rzeczywistości znalezienie BONA FIDE UCZNIA jest jeszcze bardziej rzadkie niż znalezienie bona fide guru, co jednak nie zmienia faktu, iż w celu osiągnięcia najwyższego celu życia konieczne jest ostatecznie przyjęcie schronienia u uttama-adhikari wajsznawy, o czym wcześniej wspomniał już (nie tylko w tym wątku) Divya-simha Prabhu (ostatni akapit znaczenia Śri Śrimad A.C.Bhaktivedanty Swamiego Prabhupada do 5 śloki Upadeśamrity):

tasmäd gurum prapadyeta jijnäsuh śreya uttamam
śäbde pare ca nisnätam brahmany upaśamäśrayam (SB. 11.3.21)

Dlatego (ponieważ nie możemy osiągnąć rzeczywistego spokoju i szczęścia w materialnym świecie) osoba, która szczerze pragnie (jijnasu) najwyższej doskonałości życia (śreya uttamam) powinna poszukać bona fide guru i przyjąć w nim schronienie. Kwalifikacje takiego Śri Guru są następujące:
(1) zrealizował w pełni znaczenie wedyjskich pism (śabda-brahma) [i dlatego jest w stanie rozwiać wszystkie wątpliwości swojego ucznia i odpowiedzieć na wszystkie jego pytania], (2) ma pełną realizację Najwyższej Absolutnej Prawdy (włączając w to Jego imię, formę, cechy i lila)
[dwa powyższe punkty określają słowa: śäbde pare ca nisnätam brahmany] i (3) materialny świat nie jest dla niego atrakcyjny pod żadnym względem (upaśama-aśrayam).

Poza tym... na oznajmienie, iż niezamanifestowany fizycznie nitya-sidha guru, który nie jest różny w rzeczywistości od caitya-guru, paramatmy w sercu, przemawia do nas (ciągle jeszcze uwarunkowanych dusz) siastry odpowiadają:

jive saksat nahi tate guru caittya-rupe
śiksa-guru haya krsna-mahanta-svarupe (CC. Adi. 1.58)

Ponieważ obecności Duszy Najwyższej nie można doświadczyć wizualnie, pojawia się On przed nami jako wyzwolony bhakta. Taki mistrz duchowy nie jest nikim innym, jak tylko Samym Krsną.

Ponad wszystko widzę jak bardzo ważne są intencje osoby piszącej na temat filozofii, gdyż faktycznie to one decydują o naszym celu, zgodnie z tym, co pisał Purnaprajna Prabhu w niniejszym wątku.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich.

Ostatnio edytowano 13 mar 2010, o 14:14 przez Charu Krishna das, łącznie edytowano 2 razy

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 14:11 

...i czytając różne opinie-też myśląc o swojej postawie( choć swoich przekonań jak na razie się trzymam), zastanawiam się nad tym: czy różni się szowinista i fanatyk z Iskconu od fanatyka z Gaudiya Math :D

Naturalnie nie uderzam tutaj personalnie do żadnego z przedmówców.Toteż nie czujcie się urażeni-raczej luźna myśl...biorę ją nawet, tę uwagę, do siebie :?

..i oczywiście serdecznie pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 14:12 

jesli ktoś nie zrozumie tego co mam na mysli to prosze o pytanie na privie :lol:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 18:45 
Morderator

Purnaprajna napisał(a):

PS. Czyim uczniem jest murali-dhar das?

Dobre pytanie, można liczyć na odpowiedź? (pytanie skierowane do Murali-dhara Prabhu)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 19:26 

murali-dhar das napisał(a):
Kim jest bona fide mistrz duchowy i jak go znalesc?

Sądzę, że metoda w szkołach bhakti jest taka sama jak w innych szkołach typu tao, zen, bon, reiki, joga itd itp.. Różnią się tym czego uczą. Zatem "bona fide mistrz duchowy", czyli nauczyciel, w szkole bhakti takiej jak MTŚK powinien znać bhakti teoretycznie i z doświadczenia, aby mógł ją przekazać. Poza tym, otrzymuje "certyfikat" tzn zostaje jako taki rozpoznany przez parampara, aby ograniczyć ilość samozwańców. W obecnych czasach łatwo zostać np. sanjasinem. W związku z tym, jeśli pragnę praktykować bhakti pod okiem doświadczonego nauczyciela, powinienem mieć przynajmniej wstępne wyobrażenie czym ta bhakti jest i czy linia do której przynależy jest wiarygodna.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 20:29 

..i tak przy okazji-ZNALEŹĆ-nie ZNALEŚĆ..z calym szacunkiem of course :D

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 21:28 

Gauranga Avatar das napisał(a):
JAYA GURUDEV

Gaurango Prabhu bardzo mi się spodobało to co napisałeś, dziękuję Ci, iż podzieliłeś się swym wewnętrznym nastrojem, swą świadomością Kryszny.

Na poparcie twych wniosków znalazłem taki oto fragment płynący z ust Śrila Prabhupada

Osobiste towarzyszki Radharani, dziewczęta Vrajy, są bezpośrednimi ekspansjami Jej ciała. Jako ekspansje Jej osobowej formy i transcendentalnego usposobienia, są one pośredniczkami różnego rodzaju wymiany miłości w rozrywkach Pana Krsny, pod najwyższym zwierzchnictwem Śrimati Radharani. W transcendentalnym królestwie przyjemność jest w pełni doznawana w różnorodności. Wybujałość transcendentalnego smaku wzmaga się poprzez obcowanie z większą ilością osób, podobnych Radharani, które również znane są jako gopi albo sakhi. Rozmaitość niezliczonych ukochanych jest źródłem rozkoszy dla Śri Krsny, tak więc te ekspansje Śrimati Radharani są konieczne do zwiększenia mocy przyjemności Śri Krsny.
Adi 04.81

Jak widzimy istnieje wręcz konieczność różnorodności smaków i zapachów w oddaniu dla Pana Kryszny. Niektóre smaki można łączyć, a niektórych nie powinno się łączyć. Istnieje cała wiedza na temat łączenia smaków. I jeśli ktoś nie wie jak to robić może dopuścić się rasabhasy :)

Śrila Prabhupad tak pisze o rasabhasie:
- błąd rasabhasy, polega na zrozumieniu pokrywającym się częściowo. Adi 04.106

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 22:24 

Ciekawy watek, wczesniej go nie zauwazyłam...

Jak znalezc? Modlac sie szczerze do Kryszny, on przysle osobe. bo tak naprawde to nie my znajdujemy guru, to on nas znajduje.Łaska przychodzi z góry, a kiedy szczerze sie modlilismy i dostajemy nie powinnismy watpic, ze guru jest autentyczny, bo nawet jesli bedzie to kanistha adhikari, widocznie Kryszna miał powod przysłac nam ta a nie inną osobę, aby Go reprezentowala. A poza tym szczerze słuzący Krysznie i swojemu guru kanistha robi przecież postep

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 14 mar 2010, o 13:16 

Brajasundari napisał(a):

Jak znalezc? Modlac sie szczerze do Kryszny, on przysle osobe. bo tak naprawde to nie my znajdujemy guru, to on nas znajduje.Łaska przychodzi z góry, a kiedy szczerze sie modlilismy i dostajemy nie powinnismy watpic, ze guru jest autentyczny, bo nawet jesli bedzie to kanistha adhikari, widocznie Kryszna miał powod przysłac nam ta a nie inną osobę, aby Go reprezentowala. A poza tym szczerze słuzący Krysznie i swojemu guru kanistha robi przecież postep

Bardzo cenna uwaga, Brajasundari didi. Chciałbym jednak za Twoim pozoleniem coś do niej dodać, a mianowicie fragment z Jaiva Dharmy, autorstwa Śrila Bhaktivinoda Thakura (J.Dh. rozdz. 20):

"...nie jest właściwe, by porzucać guru, którego wiedza nie jest wystarczająca jeśli nie jest on Mayawadi lub wrogo nastawiony do wajsznawów, bądź też przywiązany do grzesznych czynności. W takim przypadku powinno się go ciągle szanować i za jego pozwoleniem udać się do innego wajsznawy, który posiada wyższą wiedzę, służyć temu wjsznawie i przyjmować od niego instrukcje."

Podobne stanowisko potwierdza też Mahäbhärata Udyoga-parva (179.25) i Närada-pancarätra (1.10.20), cytowane w tym samym rozdziale tego samego dzieła:

guror apy avaliptasya käryäkäryam ajänatah
utpatha-pratipannasya parityägo vidhiyate

Czyimś obowiązkiem jest porzucenie guru, który nie potrafi powiedzieć uczniowi co powinien robić, a czego unikać, i który przyjmuje niewłaściwą ścieżkę lub też jest wrogo nastawiony do wajsznawów.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 14 mar 2010, o 13:49 
Charu Krishna das napisał(a):
Brajasundari napisał(a):

Bardzo cenna uwaga, Brajasundari didi. Chciałbym jednak za Twoim pozoleniem coś do niej dodać, a mianowicie fragment z Jaiva Dharmy, autorstwa Śrila Bhaktivinoda Thakura (J.Dh. rozdz. 20):

"...nie jest właściwe, by porzucać guru, którego wiedza nie jest wystarczająca jeśli nie jest on Mayawadi lub wrogo nastawiony do wajsznawów, bądź też przywiązany do grzesznych czynności. W takim przypadku powinno się go ciągle szanować i za jego pozwoleniem udać się do innego wajsznawy, który posiada wyższą wiedzę, służyć temu wjsznawie i przyjmować od niego instrukcje."

Podobne stanowisko potwierdza też Mahäbhärata Udyoga-parva (179.25) i Närada-pancarätra (1.10.20), cytowane w tym samym rozdziale tego samego dzieła:

guror apy avaliptasya käryäkäryam ajänatah
utpatha-pratipannasya parityägo vidhiyate

Czyimś obowiązkiem jest porzucenie guru, który nie potrafi powiedzieć uczniowi co powinien robić, a czego unikać, i który przyjmuje niewłaściwą ścieżkę lub też jest wrogo nastawiony do wajsznawów.

Hari!

droga Brajo i Charu Krishno, nic dodać nic ująć :D

serdecznie pozdrawiam
Nava-yauvana d.

PostNapisane: 15 mar 2010, o 09:39 

Divya napisał(a):

Śrila Prabhupad tak odpowiedział na to pytanie:

Śrimad-Bhagavatam (11.10.6) tak oto opisuje kwalifikacje bona fide ucznia:

amanya-matsaro dakso nirmamo drdha-sauhrdah
asatvaro 'rtha-jijnasur anasuyur amogha-vak

Uczeń musi posiadać następujące kwalifikacje. Musi porzucić zainteresowanie materialną koncepcją życia. Musi wyzbyć się materialnego pożądania, gniewu, chciwości, złudzenia, szaleństwa i zazdrości. Powinien być zainteresowany jedynie zrozumieniem nauki o Bogu i gotowy rozważać wszystkie związane z tym sprawy. Nie powinien dłużej myśleć "Jestem tym ciałem" czy "Ta rzecz należy do mnie". Musi kochać mistrza duchowego z niezachwianą wiarą, musi być bardzo rzetelny i wytrwały. Bona fide uczeń powinien odznaczać się dociekliwością, jeśli chodzi o zrozumienie tematów transcendentalnych. Nie może wyszukiwać błędów między zaletami i nie powinien dłużej interesować się materialnymi tematami. Powinien być zainteresowany tylko Krsną, Najwyższą Osobą Boga.
Madhya 24.330

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 15 mar 2010, o 16:00 

Haribol

Mowiac szczerze nie mam czasu nawet czytac wszystkich wypowiedzi, po prostu brakuje mi czasu. W piatek napisalem cos co kazda logicznie myslaca osoba moze zrozumiec.
Wiem, ze w swoich wypowiedziach byc moze jestem troche dyktatorski czy prowokacyjny ale to juz jest po prostu moja natura :x
jezeli kogos z bhaktow obrazilem, przepraszam
ps
Bhaktisiddhanta Sarasvati powiedzial raz ze "confrontation make intelligence stronger" czy cos podobnego nie pamietam, dlatego mysle ze nie ma problemu bo byc moze znajdzie sie osoaba na tym forum ktora bedzie na tyle szczera azeby zrozumiec prawdziwa postac rzeczy
Z tego co wiem to
Sampradaya jest sukcesja uczniow i nauczycieli. Kazdy nauczyciel duchowy( mistrz duchowy) ktory odchodzi z tej planety zostawia instrukcje jesli chodzi co jego uczniowie maja robic po jego odejsciu.
Jezeli jego uczniowie podazaja jego instrukcjami wtedy sampradaya jest kontynuowana jezeli nie podazaja jego instrukcjami sampradaya czy inaczej sukcesja uczniow jest niestety przerwana .
Czy ktokolwiek z Was uwaza cze SP nie pozostawil zadnych instrukcji dla swoich uczniow co maja oni robic po Jego odejsciu? Ja uwazam( zreszta nie tylko ja) ze jednak je pozostawil.
Czy moze ktos pamieta jakie ( nie prowokuje nikogo pamietajcie prosze :( )

Wasz sluga

murali dhar das

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]