Ostatnia wizyta: Teraz jest 9 wrz 2010, o 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kim jest bona fide mistrz duchowy i jak go znalesc?
PostNapisane: 11 mar 2010, o 15:56 

Kim jest bona fide mistrz duchowy i jak go znalesc?

Offline Zobacz profil  

Tytuł: Re: Kim jest bona fide mistrz duchowy i jak go znalesc?
PostNapisane: 11 mar 2010, o 19:58 

Śrila Prabhupad jest bona fide Mistrzem Duchowym i można znaleźć go w jego książkach.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 11 mar 2010, o 21:19 

Pozwole sobie zacytowac poniższe teksty i w moim prostym zrozumieniu rozwiewa to moje wszystkie wątpliwości co do pytania zawartego w temacie.
04.34 Spróbuj poznać prawdę przez zbliżenie się do mistrza duchowego. Zadawaj mu pokorne pytania i służ mu z oddaniem. Samozrealizowana dusza może udzielić ci wiedzy, gdyż ona ujrzała prawdę.

04.34 Znaczenie: Ścieżka realizacji duchowej jest niewątpliwie trudna. Dlatego Pan radzi nam przyjęcie mistrza duchowego z linii sukcesji uczniów zapoczątkowanej przez Samego Pana. Nikt nie może być bona fide mistrzem duchowym, jeśli nie przestrzega tej zasady sukcesji uczniów. Oryginalnym mistrzem duchowym jest Sam Pan, a osoba pochodząca z sukcesji uczniów może wyjawić swemu uczniowi przekaz Pana w postaci niezmienionej. Nikt nie może zrealizować się duchowo wymyślając swój własny proces, tak jak jest to zwyczajem niemądrych oszustów. Bhagavatam (6.3.19) mówi: dharmam tu saksad bhagavat-pranitam – ścieżka religii została wskazana bezpośrednio przez Pana. Zatem ani spekulacje umysłowe, ani jałowe dyskusje nie mogą nikomu pomóc w uczynieniu postępu w życiu duchowym. Postępu takiego nie można też uczynić poprzez niezależne studiowanie ksiąg wiedzy. Po to, aby otrzymać wiedzę, należy zbliżyć się do bona fide mistrza duchowego. Należy przyjąć takiego mistrza duchowego, całkowicie mu się podporządkować i służyć mu bez fałszywego prestiżu. Sekret postępu w życiu duchowym polega na zadowalaniu samozrealizowanego mistrza duchowego. Zadawanie pytań i pokora stanowią o duchowym rozumieniu. Bez pokory i pełnienia służby, zadawanie pytań mistrzowi duchowemu nie będzie skuteczne. Uczeń musi zostać poddany sprawdzianowi mistrza duchowego, i kiedy mistrz duchowy przekonuje się o jego szczerym pragnieniu, automatycznie błogosławi go prawdziwym rozumieniem duchowym. Werset ten potępia zarówno bezrozumne naśladownictwo, jak i zadawanie absurdalnych pytań. Należy nie tylko pokornie słuchać mistrza duchowego, ale również poprzez pokorę, zadawanie pytań i pełnienie służby, zdobywać od niego wiedzę. Bona fide mistrz duchowy jest z natury bardzo dobry dla uczniów. A wtedy, gdy uczeń jest pokorny i zawsze gotowy do pełnienia służby, zadawanie pytań i przekaz wiedzy stają się doskonałe.

1) Mistrz duchowy otrzymuje błogosławienstwo z oceanu łaski. Tak jak chmura gasi płonący las deszczem, tak mistrz duchowy wyzwala cierpiących ludzi przez ugaszenie ognia materialnej egzystencji. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego, który jest oceanem pomyślnych cech.
2) Intonując święte imię, tancząc w ekstazie, śpiewając i grając na instrumentach muzycznych, mistrz duchowy zawsze zadowolony jest z ruchu sankirtana Pana Caitanyi Mahaprabhu. Ponieważ w swoim umyśle delektuje się smakiem czystej służby oddania, czasami jego włosy się jeżą, czuje drżenie swojego ciała, a łzy płyną falami z jego oczu. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
3) Mistrz duchowy jest zawsze zaangażowany w świątynne czczenie Śri Śri Radhy i Krsny. Angażuje w to wielbienie również swoich uczniów. Ubierają Bóstwa w piękne szaty i ornamenty, sprzątają Ich świątynie i wykonują inne czynności wielbiące Pana. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
4) Mistrz duchowy zawsze ofiarowuje Krsnie cztery rodzaje smacznego pożywienia (do lizania, żucia, picia i ssania). Gdy mistrz duchowy widzi, że wielbiciele są usatysfakcjonowani jedząc bhagavat-prasada, także jest zadowolony. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
5) Mistrz duchowy zawsze chętnie słucha i śpiewa o niekonczących się, małżenskich rozrywkach Radhiki i Madhavy, Ich cechach, imionach i formach. Mistrz duchowy pragnie rozkoszować się nimi w każdej chwili. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
6) Mistrz duchowy jest niezastąpiony, ponieważ jest ekspertem w asystowaniu gopi, które za każdym razem stwarzają w gajach Vrindavany różnorodne, radosne przygotowania, aby udoskonalać miłość małżenską Radhy i Krsny. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
7) Mistrz duchowy powinien być szanowany tak bardzo jak Najwyższy Pan, ponieważ jest najbardziej zaufanym sługą Pana. Jest to potwierdzone we wszystkich pismach objawionych i przyjęte przez wszystkie autorytety. Dlatego ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego, który jest autentycznym reprezentantem Śri Hari (Krsny).
8) Dzięki łasce mistrza duchowego można osiągnąć błogosławienstwo Krsny. Bez miłosierdzia mistrza duchowego nie można uczynić żadnego postępu. Dlatego powinienem zawsze pamiętać i wysławiać mistrza duchowego. Przynajmniej trzy razy dziennie powinienem ofiarować moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom mojego mistrza duchowego.

Wasz sługa Krsna sambandha das

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 15:17 

Divya napisał(a):
Śrila Prabhupad jest bona fide Mistrzem Duchowym i można znaleźć go w jego książkach.

"Kto we mnie wierzy nie umrze ale zyc bedzie"
"Oto wielka tajemnica wiary"
Prosze Divya, zadalem pytanie a Ty mi dajesz dogmaty.
Gdzie pisze ze misrza duchowego mozna znalesc w ksiazkach?

tat viddhi pranipatena
pariprasnena sevaya...

W tym wersecie nic nie pisze ze aby zrozumiec viddhi nalezy zblizyc sie do ksiazek,
zadawac ksiazkom pokorne pytania i sluzyc im. I ze ksiazki udziela ci wiedzy poniewac one ujrzaly prawde"

Krsna daje instrukcje azeby zblizyc sie do ZYJACEGO mistrza duchowego-tatva darsi,
sluzyc mu, zadawac mu pokorne pytania (nie zadajesz pytan mistrzowi duchowemu ktory nie jest juz obecny!)

Czy to nie jest logiczne?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 15:46 

[quote="sambi108"]Pozwole sobie zacytowac poniższe teksty i w moim prostym zrozumieniu rozwiewa to moje wszystkie wątpliwości co do pytania zawartego w temacie.
04.34 Spróbuj poznać prawdę przez zbliżenie się do mistrza duchowego. Zadawaj mu pokorne pytania i służ mu z oddaniem. Samozrealizowana dusza może udzielić ci wiedzy, gdyż ona ujrzała prawdę.

04.34 Znaczenie: Ścieżka realizacji duchowej jest niewątpliwie trudna. Dlatego Pan radzi nam przyjęcie mistrza duchowego z linii sukcesji uczniów zapoczątkowanej przez Samego Pana. Nikt nie może być bona fide mistrzem duchowym, jeśli nie przestrzega tej zasady sukcesji uczniów. Oryginalnym mistrzem duchowym jest Sam Pan, a osoba pochodząca z sukcesji uczniów może wyjawić swemu uczniowi przekaz Pana w postaci niezmienionej. Nikt nie może zrealizować się duchowo wymyślając swój własny proces, tak jak jest to zwyczajem niemądrych oszustów. Bhagavatam (6.3.19) mówi: dharmam tu saksad bhagavat-pranitam – ścieżka religii została wskazana bezpośrednio przez Pana. Zatem ani spekulacje umysłowe, ani jałowe dyskusje nie mogą nikomu pomóc w uczynieniu postępu w życiu duchowym. Postępu takiego nie można też uczynić poprzez niezależne studiowanie ksiąg wiedzy. Po to, aby otrzymać wiedzę, należy zbliżyć się do bona fide mistrza duchowego. Należy przyjąć takiego mistrza duchowego, całkowicie mu się podporządkować i służyć mu bez fałszywego prestiżu. Sekret postępu w życiu duchowym polega na zadowalaniu samozrealizowanego mistrza duchowego. Zadawanie pytań i pokora stanowią o duchowym rozumieniu. Bez pokory i pełnienia służby, zadawanie pytań mistrzowi duchowemu nie będzie skuteczne. Uczeń musi zostać poddany sprawdzianowi mistrza duchowego, i kiedy mistrz duchowy przekonuje się o jego szczerym pragnieniu, automatycznie błogosławi go prawdziwym rozumieniem duchowym. Werset ten potępia zarówno bezrozumne naśladownictwo, jak i zadawanie absurdalnych pytań. Należy nie tylko pokornie słuchać mistrza duchowego, ale również poprzez pokorę, zadawanie pytań i pełnienie służby, zdobywać od niego wiedzę. Bona fide mistrz duchowy jest z natury bardzo dobry dla uczniów. A wtedy, gdy uczeń jest pokorny i zawsze gotowy do pełnienia służby, zadawanie pytań i przekaz wiedzy stają się doskonałe.

1) Mistrz duchowy otrzymuje błogosławienstwo z oceanu łaski. Tak jak chmura gasi płonący las deszczem, tak mistrz duchowy wyzwala cierpiących ludzi przez ugaszenie ognia materialnej egzystencji. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego, który jest oceanem pomyślnych cech.
2) Intonując święte imię, tancząc w ekstazie, śpiewając i grając na instrumentach muzycznych, mistrz duchowy zawsze zadowolony jest z ruchu sankirtana Pana Caitanyi Mahaprabhu. Ponieważ w swoim umyśle delektuje się smakiem czystej służby oddania, czasami jego włosy się jeżą, czuje drżenie swojego ciała, a łzy płyną falami z jego oczu. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
3) Mistrz duchowy jest zawsze zaangażowany w świątynne czczenie Śri Śri Radhy i Krsny. Angażuje w to wielbienie również swoich uczniów. Ubierają Bóstwa w piękne szaty i ornamenty, sprzątają Ich świątynie i wykonują inne czynności wielbiące Pana. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
4) Mistrz duchowy zawsze ofiarowuje Krsnie cztery rodzaje smacznego pożywienia (do lizania, żucia, picia i ssania). Gdy mistrz duchowy widzi, że wielbiciele są usatysfakcjonowani jedząc bhagavat-prasada, także jest zadowolony. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
5) Mistrz duchowy zawsze chętnie słucha i śpiewa o niekonczących się, małżenskich rozrywkach Radhiki i Madhavy, Ich cechach, imionach i formach. Mistrz duchowy pragnie rozkoszować się nimi w każdej chwili. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
6) Mistrz duchowy jest niezastąpiony, ponieważ jest ekspertem w asystowaniu gopi, które za każdym razem stwarzają w gajach Vrindavany różnorodne, radosne przygotowania, aby udoskonalać miłość małżenską Radhy i Krsny. Ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego.
7) Mistrz duchowy powinien być szanowany tak bardzo jak Najwyższy Pan, ponieważ jest najbardziej zaufanym sługą Pana. Jest to potwierdzone we wszystkich pismach objawionych i przyjęte przez wszystkie autorytety. Dlatego ofiarowuję moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom takiego mistrza duchowego, który jest autentycznym reprezentantem Śri Hari (Krsny).
8) Dzięki łasce mistrza duchowego można osiągnąć błogosławienstwo Krsny. Bez miłosierdzia mistrza duchowego nie można uczynić żadnego postępu. Dlatego powinienem zawsze pamiętać i wysławiać mistrza duchowego. Przynajmniej trzy razy dziennie powinienem ofiarować moje pełne szacunku pokłony lotosowym stopom mojego mistrza duchowego.

Wasz sługa Krsna sambandha das

Wszystko jest tu zawarte, cala definicja oraz kwalifikacje bona fide mistrza duchowego.
jezeli ktos zacznie czytac to uwaznie,zauwazy ze wszystko jest przedstawione w czasie terazniejszym a nie przeszlym. Zarowno SP jak i V Carkravarti Thakur nic nie mowia o tym ze bona fide mistrz duchowy zyje w swoich ksiazkach ani opisuje osoby ktora juz nie jest obecna w swojej formie sadhaka. Mowi azeby znalesc bona fide mistrza duchowego, nie jakiegokolwiek "mistrza duchowego" ale bona fide mistrza duchowego.
Nie mowi nigdzie ze bona fide mistrz duchowy musi byc koniecznie uznany czy akceptowany przez jacies " bona fide cialo zarzadzajace" i wtedy moze byc bona fide mistrzem duchowym.
W przeciwnym wypadku nie moze on byc bona fide.
Warto to bardzo uwaznie i w sposob analityczny przeczytac.

Co oznacza za bona fide guru powinien byc z lini sukcesji uczniow i ze rozkoszuje sie on malzenskimi rozrywkami Radhy-Krsny? Dlaczego nie rozkoszuje sie Narasimhadeva czy Varaha?

was sluga

murali dhar das

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 15:47 

Murli-dhar, jak wiesz są trzy rodzaje guru. Nie sprecyzowałeś w swoim pytaniu, o którego rodzaju guru Ci chodzi. Divya simha podał Ci przykład jednego z nich.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 15:53 

Kedarnath dasa napisał(a):
Murli-dhar, jak wiesz są trzy rodzaje guru. Nie sprecyzowałeś w swoim pytaniu, o którego rodzaju guru Ci chodzi. Divya simha podał Ci przykład jednego z nich.

Bona fide guru.
Chodzilo mi o bona fide guru czyli innymi slowy bona fide mistrza duchowego.
Mysle ze bona fide jest wystarczajace.
Ja spytalem sie jak znalesc bona fide guru a Divya mi odpowiedzial ze SP jest bona fide guru i ze mozna go znalesc w Jego ksiazkach. Jest to troche absurdalna odpowiedz bo ja nie moge porozmawiac ze SP osobiscie a znalesc go w ksiazce tez nie moge

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 16:13 

murali-dhar das napisał(a):

Bona fide guru.
Ja spytalem sie jak znalesc bona fide guru a Divya mi odpowiedzial ze SP jest bona fide guru i ze mozna go znalesc w Jego ksiazkach. Jest to troche absurdalna odpowiedz bo ja nie moge porozmawiac ze SP osobiscie a znalesc go w ksiazce tez nie moge

Książki Śrila Prabhupada zawierają jego instrukcje. Śrila Prabhupada żyje w swoich instrukcjach. Bhaktivinod Thakur powiedział w swoim poemacie o Haridasie Thakurze, że "mylą się ci, którzy myślą, że Waisznawowie umierają. Waisznawowie żyją w dźwięku (swoich instrukcji), i żyjąc, starają się szerzyć duchowe życie". Prabhupada często mówił, że nigdy nie czuł się samotny, że zawsze odczuwał obecność swojego mistrza duchowego.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 16:17 

Warto to bardzo uwaznie i w sposob analityczny przeczytac.

was sluga

murali dhar das

I warto swoje wnioski skonfrontować z opinią sadhu, guru i śastrami.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 16:35 

Bona fide guru.

Czy zawsze jest tak, że aby wiedzieć na pewno, że mamy do czynienia z bona fide guru, musimy z nim osobiście rozmawiać? Czy aby przyjać jego schronienie musimy fizycznie z nim przebywać? Przychodzi mi teraz na myśl mój mistrz duchowy, Śrila Krishna Kshetra Prabhu, który przed swoją inicjacją nie miał fizycznego kontaktu ze Śrila Prabhupadą, a nawet po inicjacji jego kontakt 'fizyczny' z guru był dosyć 'skąpy', co nie przeszkadza czuć mu ciągłego, głębokiego związku z jego mistrzem duchowym oraz być przekonanym co do autentyczności swojego guru. Podobnie przychodzi mi na myśl Uttama Bhakti Prabhu, który z kolei nigdy nie widział się twarzą w twarz ze Śrila Prabhupadą, a jest jego oddanym uczniem.
Gdyby kontynuować Prabhu Twój tok myślenia, moznaby zadać pytanie: co się stanie, kiedy mój mistrz duchowy, z którym mam fizyczny kontakt, mogę z nim porozmawiać, mogę do niego napisać i otrzymać odpowiedź na moje pytania, co, kiedy on odejdzie? Czy przestaje wtedy być moim mistrzem duchowym? CZy jeżeli nadal uważam go za bona fide guru, studiuję jego książki, słucham jego wykładów, on dla mnie 'żyje' w swoich słowach, czy nie może być też w takim razie poprzez swoje słowa bona fide guru dla innych osób, które nie miały szczęścia, by poznać go osobiście?
Przepraszam, za te retoryczne pytania, ale jakoś tak po przeczytaniu Prabhu Twoich słów nasunęły mi się takie przemyślenia.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 16:56 

Bardzo dobre przemyślenia Mataji. W pełni sie pod nimi podpisuję. Pozwole sobie dodać że właśnie na tym polega proces że Bona Fide mistrz duchowy jest bona fide uczniem swojego bona fide mistrza duchowego. Taka właśnie jest jego kwalifikacja. Aby byc dobrym mistrzem duchowym niezbedne jest bycie dobrym uczniem. Poza tym bardzo ważni sa uczniowie ponieważ po nich można poznac moc mistrza duchowego- to w odniesieniu do cytatu Khederanata Prabhu_

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 17:16 

sambi108 napisał(a):
Poza tym bardzo ważni sa uczniowie ponieważ po nich można poznac moc mistrza duchowego_

To fakt, jednakże należy pamiętać, że każda jiva ma wolną wolę i w każdej chwili może porzucić towarzystwo czystego mahabhagavaty, co nie będzie winą tego ostatniego. Prabhupada ronił łzy, kiedy słyszał, że ktoś odszedł z towarzystwa bhaktów (i napewno teraz też takie zdarzenia sprawiają mu ból), ale nie trzymał przy sobie nikogo na siłę.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 12 mar 2010, o 23:49 

Divya-kiśori dasi napisał(a):

Bona fide guru.

Czy zawsze jest tak, że aby wiedzieć na pewno, że mamy do czynienia z bona fide guru, musimy z nim osobiście rozmawiać? Czy aby przyjać jego schronienie musimy fizycznie z nim przebywać? Przychodzi mi teraz na myśl mój mistrz duchowy, Śrila Krishna Kshetra Prabhu, który przed swoją inicjacją nie miał fizycznego kontaktu ze Śrila Prabhupadą, a nawet po inicjacji jego kontakt 'fizyczny' z guru był dosyć 'skąpy', co nie przeszkadza czuć mu ciągłego, głębokiego związku z jego mistrzem duchowym oraz być przekonanym co do autentyczności swojego guru. Podobnie przychodzi mi na myśl Uttama Bhakti Prabhu, który z kolei nigdy nie widział się twarzą w twarz ze Śrila Prabhupadą, a jest jego oddanym uczniem.
Gdyby kontynuować Prabhu Twój tok myślenia, moznaby zadać pytanie: co się stanie, kiedy mój mistrz duchowy, z którym mam fizyczny kontakt, mogę z nim porozmawiać, mogę do niego napisać i otrzymać odpowiedź na moje pytania, co, kiedy on odejdzie? Czy przestaje wtedy być moim mistrzem duchowym? CZy jeżeli nadal uważam go za bona fide guru, studiuję jego książki, słucham jego wykładów, on dla mnie 'żyje' w swoich słowach, czy nie może być też w takim razie poprzez swoje słowa bona fide guru dla innych osób, które nie miały szczęścia, by poznać go osobiście?
Przepraszam, za te retoryczne pytania, ale jakoś tak po przeczytaniu Prabhu Twoich słów nasunęły mi się takie przemyślenia.

Ciekawe ale niestety nie za bardzo sie rozumiemy.
SP przed swoim odejsciem dawal inicjacje poprzez swoich upelnomocnionych reprezentantow zwanych Rytwik. Kazda osoba czy to byl Krsna Ksetra Prabhu czy inni dostali bona fide inicjacje od SP, tak ze sa jego uczniami. Bo zostali zaakceptowani przez SP na uczniow
Nie ma znaczenia gdy ktos dostaje inicjacje bezposrednio od SP czy poprzez upelnomocnionych Rytwik, inicjacja jest inicjacja ale jest ogromna roznica kiedy ktos nie ma takiej inicjacji od SP czy poprzez autoryzowanego i upelnomocnionego rytvik.Dlatego takie osoby nie maja polaczenia ze SP czy z systemem param-para.
Byc moze Twoj guru jest uczniem SP ale czy zostal on upelnomocniony Jego decyzja do dawania inicjacji? Z tego co wiem SP takiego rozporzadzenia nie dal.
Czy Ty mataji zostalas zaakceptowana przez SP na Jego uczennice?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 01:19 

Murli-dhar, to, że nie możesz znaleźć Prabhupada w jego książkach, to jest twoja wina, nie jego. To, że nie rozumiesz, że Prabhupada może być i jest siksza-guru dla całego świata, to też jest twoja, a nie jego wina. Po twoich wypowiedziach widać, że masz gotową odpowiedź na zadane w tytule pytanie. Miej litość i daruj sobie kolejną prowokację.
Przepraszam wszystkich za mój ton wypowiedzi, ale nie jestem w stanie dłużej tłumić mojego zdegustowania tymi próbami podkopania autorytetu Prabhupada i jego wiernych BONA FIDE zwolenników.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 13 mar 2010, o 08:36 

Po twoich wypowiedziach widać, że masz gotową odpowiedź na zadane w tytule pytanie. Miej litość i daruj sobie kolejną prowokację.

O to to!

PS. Czyim uczniem jest murali-dhar das?

Ostatnio edytowano 13 mar 2010, o 09:01 przez Purnaprajna, łącznie edytowano 1 raz

Online Zobacz profil  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]